ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ

Τραυματισμός σε μόνιμο δόντι.

Ο τραυματισμός σε μόνιμο δόντι είναι μια κατάσταση που ανάλογα με το είδος του, μπορεί να χρειάζεται άμεση παρέμβαση.

Ολική εκγόμφωση

Ολική εκγόμφωση (το μόνιμο δόντι βγήκε από το στόμα ολόκληρο): Είναι η πιο επείγουσα κατάσταση και πρέπει να τοποθετηθεί ΑΜΕΣΑ στην θέση του! Τα πρώτα κρίσιμα λεπτά παίζουν το μεγαλύτερο ρόλο στη πετυχημένη θεραπεία του εκγομφωμένου δοντιού!

Τι πρέπει να κάνετε:

  • Βρείτε το δόντι. Προσπαθήστε να μην το πιάσετε από την ρίζα, αλλά από την μύλη, για να μην καταστρέψετε τα κύτταρα της ρίζας, που είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία της επανατοποθέτησης.
  • Ξεπλύντε το με τρεχούμενο νερό, ΧΩΡΙΣ να τρίψετε την ρίζα!
  • Ζητήστε από το παιδί να ανοίξει το στόμα του και το τοποθετήστε το στην αρχική του θέση, ζητώντας να κλείσει το στόμα του δαγκώνοντας μία γάζα ή οποιοδήποτε άλλο καθαρό ρούχο για να το κρατά σταθερό. -Επικοινωνήστε ΑΜΕΣΑ μαζί μας!
  • Αν δεν μπορείτε να το βάλετε στην αρχική του θέση, τότε βάλτε το δόντι σε ένα δοχείο με γάλα (όχι σε νερό)! Το γάλα σε αντίθεση με το νερό έχει την ιδιότητα να διατηρεί τα κύτταρα της ρίζας του δοντιού ζωντανά για κάποια λεπτά, μέχρι να φτάσει το παιδί σε εμάς. Αν δεν υπάρχει η πιθανότητα να βρούμε γάλα, τότε ζητούμε από το παιδί (αν έχει την ψυχραιμία) να βάλει το δόντι κάτω από την γλώσσα του (χωρίς να το καταπιεί!) και να το κρατήσει εκεί μέχρι να έρθετε σε εμάς. Το περιβάλλον του στόματος μπορεί να διατηρήσει το ίδιο καλά τα κύτταρα της ρίζας για κάποια λεπτά, μέχρι να έρθετε σε εμάς. Ποτέ σε νερό ή χαρτοπετσέτα!

Στη συνέχεια, θα τοποθετήσουμε σωστά το δόντι στην θέση του. Θα χρειαστεί να το ακινητοποιήσουμε για λίγες μέρες μέχρι αυτό να σταθεροποιηθεί. Ανάλογα με το στάδιο ανάπτυξης του δοντιού, αλλά κυρίως ανάλογα με το πόση ώρα έμεινε εκτός στόματος, υπάρχει πιθανότητα το δόντι να χρειαστεί να απονευρωθεί άμεσα για να προληφθεί φλεγμονή, η οποία θα οδηγήσει και σε οριστική απώλεια του δοντιού. Μετά πάλι, το δόντι θα χρειαστεί συχνή παρακολούθηση λόγω των συχνών επιπλοκών που εμφανίζουν τα εκγομφωμένα δόντια. Αυτές είναι που είναι κυρίως η απορρόφηση της ρίζας του δοντιού (που έχει ως συνέπεια την απώλεια του) και η αγκύλωση (δηλαδή η συγκόλληση του με το κόκκαλο).

Σε αυτό το σημείο τονίζουμε ότι κάθε λεπτό που περνάει και το δόντι βρίσκεται εκτός του στόματος είναι σημαντικό για την μετέπειτα εξέλιξη και επούλωση του δοντιού. Ιδανικά το μόνιμο δόντι πρέπει να τοποθετηθεί μέσα σε 20 λεπτά πίσω στην θέση του! Πρόκειται για τον πιο δύσκολο τραυματισμό μονίμου δοντιού. Θα σας ενημερώσουμε για όλη την μετέπειτα θεραπεία του δοντιού και την πρόγνωσή του.

Μετακίνηση μόνιμου δοντιού

Χαλάρωση ή μετακίνηση (το μόνιμο δόντι μετακινήθηκε (από την θέση του): Όταν το δόντι, κουνιέται ή έχει κατέβει προς τα κάτω, ονομάζεται χαλάρωση, ενώ εάν έχει αλλάξει θέση ονομάζεται μετακίνηση. Εάν η χαλάρωση είναι ελαφριά, δεν χρειάζεται κάποια θεραπεία συνήθως, αλλά εάν το δόντι κουνιέται έντονα, τότε θα πρέπει να ακινητοποιηθεί με ειδικό τρόπο, την ίδια κιόλας μέρα. Είναι σημαντικό να το εκτιμήσουμε εμείς, γιατί η χαλάρωση μπορεί να μην είναι αισθητή σε εσάς ή το παιδί, αλλά να είναι επιζήμια εαν δεν θεραπευτεί.

Εάν το δόντι αλλάξει θέση έστω και λίγο, θα πρέπει να το τοποθετήσουμε στην αρχική του θέση, το συντομότερο δυνατό, πριν μονιμοποιηθεί στη λάθος θέση. Εάν περάσουν πάνω από 24 ώρες, είναι αδύνατο να μπορέσουμε να το επανατοποθετήσουμε και θα πρέπει πλέον να τοποθετηθούν σιδεράκια για την επαναφορά του δοντιού στη σωστή του θέση.

Κάταγμα δοντιού σε παιδί

Κάταγμα (το μόνιμο δόντι έσπασε): Το επείγον της κατάστασης καθορίζεται από το μέγεθος του κατάγματος. Ακόμα και αν δεν είναι εμφανής η βλάβη, είναι αναγκαίο, η τελική εκτίμηση να γίνεται από εμάς. Τα κατάγματα χωρίζονται σε κατάγματα μύλης ή ρίζας. Για αυτό ακόμα και αν δεν είναι εμφανής η βλάβη είναι αναγκαίο σε περίπτωση τραυματισμού ενός μονίμου δοντιού, η τελική εκτίμηση να γίνεται από εμάς.

  • Σε περίπτωση που σπάσει κομμάτι του δοντιού (που φαίνεται στο στόμα, δηλαδή η μύλη)
  • Ψάξτε για το σπασμένο κομμάτι
  • Αν το βρείτε, τοποθετήστε το μέσα σε ποτήρι με νερό, για να μην αφυδατωθεί και επικοινωνήστε ΑΜΕΣΑ μαζί μας. Το σπασμένο κομμάτι μπορεί να κολληθεί πίσω στο δόντι με πολύ ωραίο τρόπο, σαν την αρχική του κατάσταση. Μοναδική προϋπόθεση είναι να μην καθυστερήσει και να εφαρμόζει πλήρως.
  • Αν δεν το βρείτε, τότε θα φροντίσουμε να αποκαταστήσουμε το δόντι με ειδικά επανορθωτικά υλικά (σύνθετες ρητίνες). Η διαδικασία αυτή ονομάζεται ανασύσταση. Είναι μια πολύ αισθητική και ανθεκτική στο χρόνο, αλλά και στις δυνάμεις της μάσησης, ανακατασκευή του σπασμένου δοντιού.
  • Ελέγξτε προσεκτικά το σπασμένο δόντι στο σημείο που κόπηκε εάν εμφανίζει κόκκινη κηλίδα. Αν βλέπετε κόκκινο ή ένα μικρό (έστω αχνό) ροζ σημείο πάνω στο δόντι, τότε έχει γίνει αποκάλυψη του νεύρου και πρέπει να επικοινωνήσετε ΑΜΕΣΑ μαζί μας. Εάν αυτό καθυστερήσει, τότε το δόντι μπορεί να μολυνθεί και να χρειαστεί απονεύρωση.

Επικοινωνήστε άμεσα με τους συνεργάτες της Kidzdent για ό,τι επείγον αφορά τα δόντια του παιδιού σας, ώστε να σας κατευθύνουν με γνώση και ψυχραιμία!

Eπικοινωνία
Ηρ. Πολυτεχνείου 38Α, Ηλιούπολη 163 41
210 99 10 206
info@kidzdent.gr
Ωράριο
Δευ – Παρ 12:00-20:00 (Κατόπιν ραντεβού)

Copyright 2021 | Kidzdent – Pediatric Dental Clinic – Kafourou Vasiliki

All Rights Reserved | Designed & Developed by Que Healthcare Marketing