ΠΡΟΛΗΨΗ

Καθαρισμός-Φθορίωση.

Ο καθαρισμός και η φθορίωση των δοντιών είναι από τις πιο γνωστές οδοντιατρικές πράξεις πρόληψης που συμβάλλουν στην υγεία των δοντιών. 

Καθαρισμός δοντιών σε παιδιά

Ο καθαρισμός (στίλβωση και αποτρύγωση) των δοντιών σε παιδιά, είναι μια διαδικασία εύκολη, ευχάριστη και ανώδυνη. Γίνεται στο ιατρείο, με την βοήθεια μιας μικρής ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας και μιας ειδικής οδοντιατρικής παιδικής οδοντόκρεμας (στίλβωση).

Με τον τρόπο αυτό απομακρύνεται η οδοντική μικροβιακή πλάκα, η οποία είναι μια αναπτυσσόμενη σύνθετη αποικία βακτηρίων, τροφής και σάλιου που δεν είναι ορατή με γυμνό μάτι. Τα βακτήρια αυτά παράγουν τοξίνες (οξέα), τα οποία όταν δεν απομακρύνονται σωστά με το καθημερινό βούρτσισμα δημιουργούν την ουλίτιδα στα ούλα (όταν ματώνουν) και την τερηδόνα στα δόντια.

Σε κάποια παιδάκια μπορεί να χρειαστεί και η χρήση υπερήχων για την απομάκρυνση τρυγίας (“πέτρας”), δηλαδή των σκληρών κομματιών πλάκας. Η διαδικασία ονομάζεται αποτρύγωση και είναι επίσης ανώδυνη και ασφαλής

Φθορίωση σε παιδιά

Μετά από τον καθαρισμό των δοντιών, είναι σημαντικό να γίνεται η τοπική φθορίωση. Αυτό περιλαμβάνει την εφαρμογή ενός φθοριούχου gel ή βερνικιού με ειδικό πινελάκι. Η επιλογή γίνεται ανάλογα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες του κάθε παιδιού (ιστορικό τερηδόνας, διατροφή, ικανοποιητικό βούρτσισμα). Η τοπική φθορίωση είναι καλό να γίνεται πάντα μετά από τον καθαρισμό των δοντιών γιατί έτσι ενισχύεται η σωστή δράση και αποτελεσματικότητά της.

Το φθόριο κάνει λεία και ανθεκτική την αδαμαντίνη (σμάλτο), καθιστώντας τα δόντια πιο ανθεκτικά στην εμφάνιση τερηδόνας. Σε ένα υγιές στόμα το φθόριο προλαμβάνει την εμφάνιση της τερηδόνας, ενώ όταν προϋπάρχει τερηδόνα βοηθάει να προχωράει πιο αργά ή να σταματά η εξέλιξή της.

Το φθόριο απορροφάται τοπικά από το σμάλτο των δοντιών και όχι από τους περιβάλλοντες ιστούς και τον οργανισμό. Η δράση του είναι καθαρά τοπική, γι’ αυτό λέγεται ‘τοπική’ φθορίωση και δεν έχει καμία σχέση με κάθε είδους τοξική χρήση. Το φθόριο είναι για τα δόντια ό,τι το ασβέστιο για τα κόκκαλα. Η χρήση του στα παιδιά είναι απόλυτα ασφαλής.

Κάθε πότε πρέπει να γίνεται καθαρισμός φθορίωση;

Η πρώτη φορά καλό θα είναι να γίνεται στην ηλικία των 3 ετών, και μετά να επαναλαμβάνεται κάθε 6 μήνες. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν παιδάκια που θα ήταν απαραίτητο να γίνει νωρίτερα από την ηλικία αυτή , καθώς και συχνότερα από κάθε 6 μήνες.

Αυτό το καθορίζει η κατάσταση των δοντιών, η διατροφή, η συχνότητα και αποτελεσματικότητα του βουρτσίσματος και το ιστορικό τερηδόνας.
Ο παιδοδοντίατρος θα αποφασίσει και θα σας ενημερώσει για την συχνότητα που χρειάζεται να κάνει το παιδάκι σας την τακτική 6μηνη οδοντιατρική του επίσκεψη για καθαρισμό και φθορίωση.

Η τακτική επίσκεψη στον παιδοδοντίατρο για καθαρισμό και φθορίωση αποτελεί ένα είδος εκπαίδευσης και υπενθύμισης για το παιδί στην καθημερινή συνήθεια του βουρτσίσματος. Τα παιδιά έχουν ανάγκη από επανάληψη και βοήθεια στον τρόπο που φροντίζουν τα δόντια τους.

Η πρόληψη είναι πάντα πιο ανώδυνη και οικονομική από την θεραπεία!

Eπικοινωνία
Ηρ. Πολυτεχνείου 38Α, Ηλιούπολη 163 41
210 99 10 206
info@kidzdent.gr
Ωράριο
Δευ – Παρ 12:00-20:00 (Κατόπιν ραντεβού)

Copyright 2021 | Kidzdent – Pediatric Dental Clinic – Kafourou Vasiliki

All Rights Reserved | Designed & Developed by Que Healthcare Marketing