ΠΡΟΛΗΨΗ

Βούρτσισμα.

Το σωστό καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών είναι η βάση για το υγιές στόμα ενός παιδιού, από την βρεφική ηλικία, μέχρι την ενηλικίωση του. Είναι  η σωστή συνήθεια που πρέπει να εδραιωθεί νωρίς και σωστά, ώστε να προλάβει μελλοντικά οδοντιατρικά προβλήματα στην μετέπειτα ζωή του.

Από πότε πρέπει να ξεκινάει το βούρτσισμα των δοντιών;

Το βούρτσισμα πρέπει να ξεκινά από την εμφάνιση του 1ου παιδικού δοντιού στο στόμα, δηλαδή από την ηλικία του 1 έτους. Όταν το βούρτσισμα ξεκινήσει σε αυτή την ηλικία, το παιδί έχει σημαντικά μειωμένες πιθανότητες να αναπτύξει τερηδόνα. Αυτό συμβαίνει επειδή το βούρτσισμα των δοντιών από τόσο νωρίς μπορεί να μειώσει τον αριθμό των μικροβίων στο στόμα, από τα πρώτα στάδια ανάπτυξής τους και να τον διατηρήσει σε χαμηλά επίπεδα εφ’όρου ζωής. 

Κάθε πότε πρέπει να βουρτσίζουν τα δόντια τους τα παιδιά;

Το βούρτσισμα πρέπει να γίνεται 2 φορές την ημέρα, ιδανικά κάθε πρωί και κάθε βράδυ. Ακόμα και να μην φάμε, ο καθαρισμός του στόματος είναι απαραίτητος γιατί τα μικρόβια αναπτύσσονται στο σάλιο όλο το 24ωρο και επιβαρύνουν τα δόντια κατά τη διάρκεια των γευμάτων που θα ακολουθήσουν.

Ποια είναι η κατάλληλη οδοντόβουρτσα για παιδιά;

Η οδοντόβουρτσα πρέπει να έχει μικρή κεφαλή, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, για να χωράει σωστά στο στόμα και ειδικά στα πίσω δόντια, χωρίς να το πνίγει. Το βούρτσισμα με ηλεκτρική οδοντόβουρτσα μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικό. Εάν τα παιδιά θέλουν να βουρτσίσουν μόνα τους, η ηλεκτρική είναι πιο αποτελεσματική, γιατί ‘γυρίζει’ μόνη της γύρω από το δόντι, και επειδή, με αυτήν μπορούν να ‘φτάσουν’ πιο εύκολα τα πίσω δόντια.

Όμως πάντα, οι γονείς πρέπει να βοηθούν τα παιδιά που είναι μικρότερα των 8 ετών, για να επιβεβαιώνουν ότι το βούρτσισμα γίνεται σωστά. Έρευνες δείχνουν πως μέχρι τότε δεν μπορούν να βουρτσίσουν αποτελεσματικά τα δόντια τους.

Ποια είναι η κατάλληλη οδοντόκρεμα για παιδιά;

Η χρήση οδοντόκρεμας είναι απαραίτητη χάρη στην ιδιότητα του φθορίου, που περιέχεται στην οδοντόκρεμα, να σκληραίνει και να ενισχύει την αδαμαντίνη, δηλαδή το σμάλτο των δοντιών.

Η οδοντόκρεμα πρέπει να περιέχει την απαραίτητη ποσότητα φθορίου σύμφωνα με την ηλικία, την δομή του στόματος, την ευαισθησία του κάθε παιδιού, αλλά και τις ανάγκες του. Θα σας συμβουλεύσουμε ανάλογα στην πρώτη επίσκεψη.

 

Η οδοντόκρεμα δεν χρειάζεται να να ξεπλένεται από το στόμα του παιδιού, μετά το βούρτσισμα και είναι απόλυτα ασφαλής για κάθε ηλικία, όταν χρησιμοποιείται σωστά. Είναι αποδεδειγμένο, ότι τα ευεργετικά αποτελέσματα της οδοντόκρεμας αυξάνονται αν το παιδί δεν ξεπλύνει το στόμα μετά το βούρτσισμα.

Μπορεί το παιδί να χρησιμοποιεί οδοντικό νήμα;

Το βούρτσισμα, από μόνο του δεν αρκεί για να αφαιρεθούν τα μικρόβια καθώς καθαρίζονται οι 3 μόνο από τις 5 επιφάνειες του δοντιού.

Χρησιμοποιείτε, ιδανικά, οδοντικό νήμα κάθε βράδυ, μετά το βούρτσισμα. Μπορείτε με τον τρόπο αυτό να αποφύγετε την τερηδόνα στα σημεία επαφής των δοντιών.

Η χρήση οδοντικού νήματος συστήνεται, τουλάχιστον 2 έως 3 φορές την εβδομάδα, με τη βοήθεια των γονέων. Στα φαρμακεία κυκλοφορούν ειδικά σχεδιασμένα νήματα με λαβή για την πιο εύκολη εφαρμογή τους.

Ακόμη, η χρήση νήματος μειώνει την κακοσμία λόγω μείωσης των μικροβίων και των τροφών που παγιδεύονται ανάμεσα στα δόντια.

Επιτρέπεται το στοματικό διάλυμα στα παιδιά;

Τα στοματικά διαλύματα χορηγούνται μετά την ηλικία των 6-7 ετών, όταν το παιδί είναι ικανό να μην καταπίνει το διάλυμα. Η περιέκτικότητά του πρέπει να είναι 225ppmF και συστήνεται σε κάθε παιδί ανάλογα με τις ανάγκες του.

Βοηθά στην καταπολέμηση των μικροβίων, τη μείωση της ουλίτιδας και της τερηδόνας των δοντιών. Δεν αντικαθιστά το βούρτσισμα των δοντιών και τη χρήση οδοντικού νήματος αλλά συμπληρώνει τη θεραπεία, όπου είναι απαραίτητο.

Στην κλινική μας Kidzdent δίνουμε μεγάλη έμφαση στην πρόληψη και το βούρτσισμα των δοντιών, εκπαιδεύοντας κάθε φορά τόσο τα παιδιά, όσο και τους γονείς τους, για ένα καλό επίπεδο στοματικής υγείας εφόρου ζωής!

Eπικοινωνία
Ηρ. Πολυτεχνείου 38Α, Ηλιούπολη 163 41
210 99 10 206
info@kidzdent.gr
Ωράριο
Δευ – Παρ 12:00-20:00 (Κατόπιν ραντεβού)

Copyright 2021 | Kidzdent – Pediatric Dental Clinic – Kafourou Vasiliki

All Rights Reserved | Designed & Developed by Que Healthcare Marketing