ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ

Τραυματισμός σε παιδικό δόντι.

Ο τραυματισμός σε παιδικό δόντι είναι μια σημαντική κατάσταση, γιατί στο ευαίσθητο εσωτερικό περιβάλλον του παιδικού δοντιού, διαπλάθεται το μόνιμο δόντι. Πρόκειται για ένα από τα πιο διαδεδομένα επείγοντα περιστατικά που αγχώνει τους γονείς.

Το παιδικό δόντι έφυγε από το στόμα (εκγόμφωση)

Tο δόντι βγήκε από την ρίζα, καταλήγοντας έξω από το στόμα. Το παιδικό δόντι (σε αντίθεση με το μόνιμο) ΔΕΝ πρέπει να τοποθετηθεί ΠΟΤΕ πίσω στην θέση του! Αυτό μπορεί να προκαλέσει σημαντική μόνιμη βλάβη στο μόνιμο δόντι που διαπλάθεται εσωτερικά. Τα παιδικά δόντια, όταν τοποθετούνται πίσω μετά από τραυματισμό, δεν σταθεροποιούνται ποτέ στα ούλα, νεκρώνονται και δημιουργούν φλεγμονή, κάτι το οποίο είναι ένα δυσμενές περιβάλλον για το μόνιμο δόντι.

Το παιδικό δόντι σφήνωσε μέσα στην γνάθο (εμβύθιση)

Είναι ο συχνότερος και ο σοβαρότερος τραυματισμός. Θα δείτε το παιδικό δόντι να χάνεται μέσα στα ούλα, να φαίνεται πολύ μικρότερο ή ακόμα και να εξαφανίζεται εντελώς μέσα σε αυτά. Στις περισσότερες περιπτώσεις κατεβαίνει μόνο του σε διάστημα 1-4 μηνών. Σε κάποιες περιπτώσεις το δόντι μπορεί να αγκυλωθεί, δηλαδή να ‘κολλήσει’ με το κόκκαλο και να μην καταφέρει να κατέβει. Σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να αφαιρεθεί ώστε να μην εμποδίσει την σωστή ανατολή του μονίμου δοντιού που βρίσκεται ακριβώς από κάτω.

Το παιδικό δόντι χαλάρωσε από την θέση του (χαλάρωση)

Το δόντι έχει κουνηθεί αλλά δεν έχει μετακινηθεί καθόλου από τη θέση του. Το σημαντικότερο είναι να αξιολογηθεί εάν το παιδικό δόντι έχει σπάσει μέσα στη ρίζα του. Αυτό γίνεται με την βοήθεια μιας πολύ μικρής ακτινογραφίας που θα βγάλουμε εμείς στο ιατρείο μας. Εάν το δόντι κουνιέται ελαφρά έως μέτρια, υπάρχει καλή πιθανότητα να σταθεροποιηθεί από μόνο του μέσα σε 2-3 βδομάδες. Εάν κουνιέται πολύ έντονα, τότε υπάρχει πιθανότητα να χαθεί πρόωρα από μόνο του ή να πρέπει να αφαιρεθεί. Θα σας ενημερώσουμε αναλυτικά αφού εξετάσουμε το παιδάκι σας, δίνοντάς του τις καλύτερες πιθανότητες για να σωθεί.

Το παιδικό δόντι μετακινήθηκε (μετακίνηση)

Το δόντι έχει αλλάξει θέση. Αν η μετακίνηση είναι ήπια και δεν ενοχλεί στο δάγκωμα τότε δεν χρειάζεται κάποια θεραπεία, παρά μόνο παρακολούθηση για τυχόν επιπλοκές. Ενδεχομένως το δόντι να επιστρέψει και μόνο του σιγά σιγά στην αρχική του θέση. Εάν όμως το τραυματισμένο δόντι εμποδίζει το παιδί να δαγκώνει σωστά, τότε θα πρέπει να κρίνουμε εάν πρέπει να τοποθετηθεί πίσω στη θέση του. Κάποιες φορές το παιδικό δόντι πρέπει να αφαιρεθεί, καθώς η προσπάθεια να έρθει πίσω στη θέση του μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω τραυματισμό του σπέρματος του μονίμου δοντιού που βρίσκεται ακριβώς από κάτω.

Το παιδικό δόντι έσπασε (κάταγμα-σπάσιμο μύλης)

Ενα κομμάτι από το δόντι έχει σπάσει. Το πιο σημαντικό είναι να αξιολογήσουμε το μέγεθος του σπασμένου τμήματος, και ειδικότερα εάν είναι κοντά στο σημείο που βρίσκεται το νεύρο του παιδικού δοντιού. Σε αυτήν την περίπτωση το δόντι μπορεί να χρειαστεί κάποια θεραπεία στο νεύρο πριν την αποκατάσταση του. Εάν το παιδί συνεργάζεται τότε μπορούμε να χτίσουμε το σπασμένο δοντάκι και να το διαμορφώσουμε όπως ήταν πριν. Εάν το παιδάκι είναι πολύ μικρό και δεν συνεργάζεται τότε συζητούμε με τους γονείς τις επιλογές, αναλόγως της αναγκαιότητας για θεραπεία. 

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την πορεία του τραυματισμού.

Όταν ένα παιδικό δόντι τραυματίζεται, μεταδίδεται δύναμη που εισχωρεί στο εσωτερικό περιβάλλον που αναπτύσσονται τα μόνιμα δόντια. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα κάποιες πιθανές διαταραχές στα μόνιμα δόντια. Οι διαταραχές στα μόνιμα δόντια οφείλονται είτε στο είδος του τραυματισμού (της κατεύθυνσης μετακίνησης του παιδικού δοντιού), είτε στις επιπλοκές επούλωσης των παιδικών δοντιών. Πολύ σημαντικό ρόλο, επίσης, παίζει η ηλικία του παιδιού κατά τον τραυματισμό.

Το σημαντικότερο μέρος είναι η μετέπειτα συστηματική παρακολούθησή του και ο αποκλεισμός των επιπλοκών στα μόνιμα δόντια. Οι επιπλοκές δεν φαίνονται πάντα με γυμνό μάτι και χρειάζεται η δική μας παρέμβαση για την κλινική ή ακτινογραφική εξέταση. Η πιο συχνή επιπλοκή είναι η νέκρωση και η δημιουργία φλεγμονής (απόστημα) στο παιδικό δόντι. Αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα γιατί μπορεί να επηρρεάσει την διάπλαση του μόνιμου δοντιού.

Προτεραιότητά μας είναι η σωστή αξιολόγηση και η σωστή ενημέρωση των γονέων σχετικά με το κάθε διαφορετικό περιστατικό, τι πρέπει να προσέξουν και πότε να επανέλθουν για επανεξέταση.

Επικοινωνήστε μαζί μας το συντομότερο δυνατό για να σας δώσουμε οδηγίες και να αξιολογήσουμε το παιδάκι σας σε περίπτωση που υπέστη τραυματισμό στα παιδικά δόντια.

Η σημασία της σωστής διάγνωσης.

Υπάρχουν τραυματισμοί παιδικών δοντιών που μπορούν να προκαλέσουν σημαντική βλάβη στα μόνιμα δόντια, εάν δεν υπάρξει εξ’ αρχής σωστή διάγνωση.

Είναι σημαντικό να εξετάσουμε το παιδάκι σας όταν χτύπησε και να καταγράψουμε τον τραυματισμό. Αυτό είναι ένα σημαντικό σημείο αναφοράς για την αξιολόγηση της επούλωσής του.

Eπικοινωνία
Ηρ. Πολυτεχνείου 38Α, Ηλιούπολη 163 41
210 99 10 206
info@kidzdent.gr
Ωράριο
Δευ – Παρ 12:00-20:00 (Κατόπιν ραντεβού)

Copyright 2021 | Kidzdent – Pediatric Dental Clinic – Kafourou Vasiliki

All Rights Reserved | Designed & Developed by Que Healthcare Marketing