Μπάρα προσβασιμότητας
[Απόκρυψη]
Ο ιστότοπος διαθέτει μπάρα προσβασιμότητας για άτομα με αναπηρία. Για ενεργοποίηση/απενεργοποίηση πιέστε το αντίστοιχο κουμπί ή "0" από το πληκτρολόγιο.
Πληροφορίες για την προσβασιμότητα

Προσβασιμότητα στον Ιστό (Web Accessibility) σημαίνει ότι άτομα με όλες τις ικανότητες αλλά και άτομα με αναπηρία μπορούν να αντιλαμβάνονται, να κατανοούν, να περιηγούνται και να αλληλεπιδρούν με το διαδικτυακό περιεχόμενο

Η δυνατότητα αξιοποίησης των συστημάτων πληροφορικής και της ηλεκτρονικής πληροφορίας από οποιονδήποτε κατοχυρώνεται τεχνικά και νομικά σε διεθνές και εθνικό επίπεδο. Δείτε περισσότερες πληροφορίες για την προσβασιμότητα στο διαδίκτυο στην Ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο παρόν ιστότοπος είναι προσβάσιμος σε ΑμεΑ. Διαβάστε αναλυτικά τον οδηγό χρήσης της μπάρας προσβασιμότητας.

Level Double-A conformance, W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0

Πληροφορίες ρυθμίσεων

Η μπάρα προσβασιμότητας δίνει την δυνατότητα σε κάθε χρήστη να αποθηκεύσει τις προτιμήσεις του, ενεργοποιώντας τις αγαπημένες του λειτουργίες κάθε φορά που θα εισέλθει στον ιστότοπο. Οι προτιμήσεις που μπορούν να αποθηκευτούν είναι το αυτόματο άνοιγμα της μπάρας, η εμφάνιση της πλαϊνής μπάρας συντομεύσεων, η επισήμανση των στοιχείων κατά την περιήγηση με το TAB, η αλλαγή της αντίθεσης, η αλλαγή του μεγέθους της γραμματοσειράς των κειμένων και η επισήμανση κειμένου. Η πλοήγηση με το πλήκτρο TAB είναι πάντοτε ενεργοποιημένη, ανεξάρτητα από το αν η μπάρα προσβασιμότητας είναι ανοιχτή ή κλειστή. Η πλοήγηση στις διάφορες σελίδες του ιστοτόπου μέσω συντομεύσεων πληκτρολογίου (hotkeys) είναι δυνατή, μόνον όταν η μπάρα προσβασιμότητας είναι ανοιχτή.
Για την αποθήκευση των προτιμήσεών σας χρησιμοποιούνται cookies.

Μπάρα προσβασιμότητας
Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
  • 0 Άνοιγμα / Κλείσιμο Μπάρας
  • 1 Έναρξη / Τερματισμός φωνητικών οδηγιών
  • 2 Σταδιακή αύξηση γραμματοσειράς / Επαναφορά
  • 3 Ενεργοποίηση υψηλής αντίθεσης: Μαύρο φόντο με λευκά γράμματα / Επαναφορά
  • 4 Ενεργοποίηση αποχρωματισμού / Επαναφορά
  • 5 Έναρξη / Τερματισμός οδηγού χρήσης
  • 6 Μετάβαση στις λειτουργίες της μπάρας κατά την πλοήγηση με TAB
  • h Αρχική
  • q Η φιλοσοφία μας
  • w Ο χώρος μας
  • e Δρ. Βασιλική Καφούρου
  • r Δρ. Νεφέλη Παναγιώτου
  • a Δρ. Κωτούλας Γεώργιος
  • s Δρ. Χριστίνα Ρέππα
  • d Δρ. Αθανασιάδου Ειρήνη
  • f Βούρτσισμα
  • c Καθαρισμός-Φθορίωση
  • x Eπικοινωνία
  • z Προσβασιμότητα ΑμεΑ - Πρότυπο WCAG
Μενού: Πληροφορίες
Οδηγός χρήσης
Πληροφορίες
Προσβασιμότητα ιστοτόπου: Φόρμα αναπληροφόρησης
Μενού: Συντομεύσεις σελίδας
Πλοήγηση με TAB
Ενεργό
Πλήκτρα πλοήγησης
Μενού: Ανάγνωση σελίδας
Κείμενο σε ομιλία
Αλλαγή αντίθεσης
Μέγεθος κειμένου
Επισήμανση κειμένου
Μενού: Ρυθμίσεις
Ενεργές λειτουργίες
Πληροφορίες ρυθμίσεων
Επαναφορά ενεργών λειτουργιών & cookies
Άρθρο μπάρας προσβασιμότητας

Η τερηδόνα είναι μια νόσος, που προκαλεί την προοδευτική καταστροφή των δοντιών. Αποτελεί τη συχνότερη μολυσματική νόσο των παιδιών στον κόσμο. Προκαλείται από τα μικρόβια που βρίσκονται στην οδοντική μικροβιακή πλάκα (λευκό επίχρισμα από υπολείμματα τροφών πάνω στα δόντια).

Κατά την διάρκεια των γευμάτων, παράγονται επικίνδυνα οξέα για τα δόντια, εξ΄αιτίας του μεταβολισμού των υδατανθράκων των τροφών (ζάχαρη, άμυλο) και παρουσία των μικροβίων του στόματος. Αυτά τα οξέα διαλύουν το ασβέστιο της επιφάνειας των δοντιών και προκαλούν την εμφάνιση της τερηδόνας.

Είναι κληρονομική;
  • Η τερηδόνα δεν είναι κληρονομική νόσος! Τα μικρόβια που την προκαλούν μεταδίδονται στο παιδί μετά από την ανατολή των νεογιλών δοντιών. Η μετάδοση των μικροβίων γίνεται από το οικογενειακό περιβάλλον και ιδιαίτερα από τη μητέρα, με την οποία έχει τη συχνότερη επαφή το παιδί.  Τα μικρόβια όμως για να προκαλέσουν τερηδόνα χρειάζονται την παρουσία υδατανθράκων και κυρίως ζάχαρης στο στόμα.

    Η αντίληψη ότι το παιδί θα κληρονομήσει ούτως ή άλλως τα χαλασμένα δόντια των γονιών του είναι λάθος! Αυτό που «κληρονομούν» τα παιδιά είναι οι συνήθειες διατροφής και στοματικής υγιεινής των γονέων. Κακές συνήθειες διατροφής και κακή στοματική υγιεινή είναι οι κύριοι λόγοι που οδηγούν στην εμφάνιση της τερηδόνας.

    Η πιο γρήγορη και εκτεταμένη καταστροφή των νεογιλών δοντιών από τερηδόνα παρουσιάζεται σε παιδιά που χρησιμοποιούν, μπιμπερό με γάλα ή άλλα γλυκά ροφήματα κυρίως κατά τη διάρκεια του νυκτερινού ύπνου, αλλά και σε παιδιά τα οποία μασούν πολύ αργά το φαγητό τους!

Πώς αντιμετωπίζεται;

Η αντιμετώπιση των τερηδονικών βλαβών πρέπει να γίνεται το συντομότερο, γιατί η εξέλιξη της νόσου μπορεί να είναι ταχεία σε ορισμένα παιδιά, αναλόγως την εντόπιση και την ηλικία, και μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρη απώλεια των νεογιλών δοντιών.

Στην αντιμετώπιση της τερηδόνας είναι εξίσου σημαντική η θεραπεία των υπαρχόντων τερηδονικών αλλοιώσεων καθώς και η πρόληψη νέων.

Η θεραπεία περιλαμβάνει εμφράξεις (τα γνωστά ‘σφραγίσματα’) αλλά ίσως και θεραπείες δοντιών (πολφοτομή,  ενδοδοντική θεραπεία ή κοινώς ‘απονεύρωση’) σε περιπτώσεις έκτασης της βλάβης κοντά στο νεύρο του δοντιού. Υπάρχουν περιπτώσεις που  η έκταση της τερηδόνας είναι τόσο μεγάλη καθιστώντας την διατήρηση του δοντιού στον φραγμό αδύνατη. Τότε η θεραπευτική αντιμετώπιση περιορίζεται σε εξαγωγή του δοντιού.

Προς αποφυγή των παραπάνω θεραπευτικών ενεργειών καλό είναι μια βλάβη να προλαμβάνεται πριν προχωρήσει η εξέλιξή της. Η έννοια της πρόληψης εμπεριέχει την αναχαίτηση αρχόμενων τερηδονικών αλλοιώσεων αλλά και την αποφυγή εμφάνισης νέων. Η πρόληψη είναι πάντα ένας πιο εύκολος και πιο οικονομικός τρόπος αντιμετώπισης της νόσου, γεγονός που την καθιστά τόσο αναγκαία όσο και τη θεραπεία!

Ο κίνδυνος προσβολής από την τερηδόνα εξακολουθεί να είναι μεγάλος και για τα μόνιμα δόντια, ιδιαίτερα μέχρι την ηλικία των 17 ετών. 

Οι περιοδικές επισκέψεις, κάθε 6 μήνες, βοηθούν τον Παιδοδοντίατρο να εντοπίσει έγκαιρα τις βλάβες της τερηδόνας και να εφαρμόσει την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.

modal

Φόρμα αναπληροφόρησης για την προσβασιμότητα του ιστοτόπου

Η συγκεκριμένη φόρμα επικοινωνίας αφορά αποκλειστικά ζητήματα προσβασιμότητας του ιστοτόπου. Για οποιοδήποτε άλλο ζήτημα, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας τηλεφωνικά, μέσω email ή μέσω της φόρμας επικοινωνίας του ιστοτόπου.


Απαλοιφή εικόναςskip
Eucleides form upload image