Μερικά παιδιά τρίζουν τα δόντια τους κατα τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου ή όταν βρίσκονται κάτω από ψυχολογική πίεση (stress). Η συνήθεια αυτή λέγεται βρουξισμός (bruxism). Είναι μια κατάσταση που παρατηρείται συχνότερα στα μικρά παιδιά, ηλικίας των 4-5 χρόνων, αν και είναι πιθανό να συνεχιστεί μέχρι περίπου την ηλικία των 10-12 ετών.
Ο βρουξισμός κάνει πολλούς γονείς ανησυχούν, ιδιαίτερα από τον ήχο που παράγεται κατά την διάρκεια της νύχτας. Πολλοί μάλιστα αναφέρουν ότι ‘τα δόντια θα σπάσουν’! Τα αίτια αυτής της συνήθειας δεν είναι απόλυτα γνωστά αν και υπάρχουν αρκετές θεωρίες. Επίσης, είναι μια συνήθεια που δεν ελέγχουν τα παιδιά, καθώς γίνεται συνήθως κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Έχει συνέπειες που θα φανούν αργότερα;
Αυτό που έχει σημασία είναι ότι δεν έχει σοβαρές επιπτώσεις στην γενική οδοντική κατάσταση των παιδιών, κυρίως μέχρι να εμφανιστούν τα μόνιμα δόντια. Ούτως ή άλλως δεν υπάρχει κάποια θεραπεία ή παρέμβαση που χρειάζεται να γίνει μέχρι τότε. Οι γονείς δεν πρέπει να ανησυχούν γιατί το τρίξιμο των δοντιών στα παιδιά σταματά συνήθως με την ανατολή των πρώτων μονίμων δοντιών.
Πώς μπορώ να το αντιμετωπίσω;
Το τρίξιμο των δοντιών στην παιδική ηλικία σπάνια χρειάζεται κάποια οδοντιατρική θεραπεία. Παρ’όλα αυτά καλό θα είναι κάθε παιδάκι να παρακολουθείται από τον παιδοδοντίατρό του για τον τακτικό εξάμηνο οδοντιατρικό έλεγχο και να αξιολογείται η κατάσταση των δοντιών του.
Αν συνεχίζεται με έντονο ρυθμό, τότε θα πρέπει να αξιολογηθεί προσεκτικότερα και κυρίως αν δημιουργεί περιοχές που τα μόνιμα δόντια εμφανίζουν αποτριβές. Αυτό είναι σπάνιο αλλά πιθανό να συμβεί, κυρίως εάν συνεχίζεται έως τα 12-13 έτη, αλλά και στην εφηβεία.
Η συνήθεια αυτή σταματά σε ποσοστό πάνω από 90% μέχρι τα 10-12 έτη χωρίς άλλες επιπτώσεις στα δόντια. Αν συνεχιστεί πέρα από αυτή την ηλικία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί, συνήθως με την κατασκευή ενός νάρθηκα που χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια του ύπνου. Ο νάρθηκας είναι ένα ειδικό πλαστικό μασελάκι, που το παιδί το φοράει τη νύχτα και προστατεύει τα δόντια από την φθορά που συμβαίνει.
Ο παιδοδοντίατρός σας θα κρίνει τον βαθμό αποτριβής μετά από έναν καλό κλινικό έλεγχο όλης της οδοντοφυίας. Ο τακτικός καθαρισμός των δοντιών βοηθά τον οδοντίατρο να αξιολογήσει σωστά τα δόντια του παιδιού και η συστηματική τοπική φθορίωση των δοντιών ενισχύει το σμάλτο συμβάλοντας στην αύξηση της ανθεκτικότητάς του.